Adakah L-Cysteine (E920) Halal? Rambut Manusia vs Bulu Bebek vs Penyempurnaan Tepu Buatan

L-Cysteine (E920) melunakkan ais roti. Sumber asalnya secara historis daripada bulu bebek atau rambut manusia, kaedah sintetika moden sedang menggantikan sumber haiwan.

Is L-Cysteine (E920) Halal? Human Hair vs Feather vs Synthetic Dough Conditioners

⚡ Ringkasan Cepat (TL;DR)

L-Cysteine (E920) melunakkan ais roti. Sumber asalnya secara historis daripada bulu bebek atau rambut manusia, kaedah sintetika moden sedang menggantikan sumber haiwan.

Apakah L-Cysteine (E920)?

L-Cysteine adalah asid amino yang digunakan dalam pekembangan roti komersial sebagai penyejuk tepung. Ia memutuskan ikatan gluten, mempercepat masa pemangkasan industri dan meningkatkan elastisiti ais.

Sumber Ekstraksi: Rambut Manusia, Bulu Bebek & Sintetika

Fiqh Islam secara ketat melarang penggunaan komersial daripada bahagian badan manusia (rambut manusia). L-Cysteine yang berasal daripada bulu bebek atau hasil mikroba sintetik adalah boleh diterima apabila disahkan.

Menemui Roti Berlesen Halal

Banyak pekembangan roti organik dan yang berlesen Halal elakkan penggunaan L-Cysteine yang berasal daripada haiwan sepenuhnya atau menggunakan asid askorbat (Vitamin C). Pindai label kemasan roti dengan Haqify.

"Memindai label dan merujuk kepada penyelidikan sains makanan yang disahkan membawa kecerahan kepada pilihan makanan harian."
— Panel Penyelidikan Halal Haqify

Soalan Lazim Diminta

Adakah L-Cysteine daripada rambut manusia masih digunakan?

Walaupun dilarang di EU, L-Cysteine daripada rambut manusia masih diproduksi di beberapa wilayah. Semak label merek berlesen untuk memastikan keselamatan.

Adakah L-Cysteine hasil fermentasi mikroba Halal?

Ya. L-Cysteine yang dihasilkan melalui fermentasi bakteria daripada glukosa adalah selamat untuk tumbuhan dan 100% Halal.

Pindai Makanan untuk Bahan Halal

Garisan Bawah: Pastikan bahan dengan keyakinan menggunakan pemindai Haqify sebelum anda menyelesaikan pembelian.